FIRST LEGO League
Västernorrland och Jämtland


FLL Start Vad är FLL? FLL i skolan Tävlingen Hjernekraft Östersund Videos I media LEGO-material Sponsorer Kontakt

FLL i skolan

Introduktion

Tänk dig det här: Du går längs skolkorridoren på väg till klassrummet. Just när du passerar rektorns arbetsrum öppnas dörren och han/hon kommer ut och säger:

"Vad bra att jag träffade dig! Jag har funderat lite på den där tävlingen, FIRST LEGO League, som vi får så mycket information om på mailen. Jag tror vi ska ta och anmäla ett lag från vår skola och din klass verkar lämplig. Eleverna skulle nog må bra av en liten utmaning och du är ju så kreativ och framåt! Vad säger du?"

Hur skulle du reagera?

  1. Ånej!!! Inte ännu fler arbetsuppgifter som ska göras utöver den vanliga undervisningen!

  2. Kanon! Äntligen får jag chansen att göra något kul och annorlunda med eleverna!

  3. Hm...Undrar om det går att väva in FIRST LEGO League i den vanliga undervisningen? Det kanske till och med går att locka in några fler lärare i projektet, så att jag inte behöver jobba ensam med detta. Kanske några föräldrar kan hjälpa till också...

Om du tycker att alternativ 1 passar in på dig är du i gott sällskap, för det är en mycket vanlig och fullt begriplig reaktion. När man börjar sätta sig in i vad FLL är, känns det som väldigt mycket arbete! Förhoppningsvis kan en genomgång av informationen på de här sidorna få dig att bli lite mer positivt inställd, kanske till och med hamna i närheten av alternativ 2 eller 3... Det beror nämligen till stor del på hur man lägger upp arbetet.

Om alternativ 2 stämmer bäst är du en väldigt entusiastisk person, vilket du kommer att få nytta av. Det är dock säkrast att du tar reda på lite mer, så att du inte förivrar dig... Skämt åsido, att vara lagledare för ett FIRST LEGO League-lag kräver en hel del av dig och det är bra att vara väl förberedd!

Om du tycker att en kombination av alternativ 2 och 3 är det som känns bäst för dig, är det bara att köra igång, för du verkar ha tänkt igenom detta redan.

Några tips till slut: Jobba inte ensam! Det går mycket bättre om fler är inblandade i projektet. Ta hjälp av alla som finns till hands, exempelvis kollegor, föräldrar, vaktmästare, datoransvarig, äldre elever på skolan, gymnasieelever, studenter o.s.v.

Fram till tävlingsdagen finns det ingen begränsning för vilka eller hur många som får hjälpa till, men på tävlingsdagen ska eleverna klara sig själva! Lagledaren bör huvudsakligen finnas till hands för att hålla ordning på tider och annat. (Det har hänt att domarna har skickat ut lagledare från redovisningar på tävlingsdagen för att de har pratat för mycket!)

Om du har bestämt dig för att delta, så önskar vi dig lycka till med ditt lag, du kommer inte att ångra dig!

 

Vanligt förekommande frågor

Hur mycket tid går åt till FIRST LEGO League?

Projektperioden löper under åtta veckor från mitten av september till mitten av november. Under den tiden får man räkna med att lägga ner mellan två och fem timmar i veckan, men det varierar väldigt mycket. Tanken är inte att denna tid ska ske utöver det vanliga skolarbetet, utan istället vara en alternativ del i skolarbetet. Precis som i verkliga projekt i arbetslivet gäller det att vara klar i tid till "deadline", vilket innebär att det kan behövas en extra arbetsinsats mot slutet.

Vilka ämnen ingår i projektet?

Arbetet med FIRST LEGO League har mycket stor bredd där NO, teknik, matematik, svenska och bild är de självklart förekommade ämnena, men det är fullt möjligt att plocka in andra också. I forskningsuppgiften ingår något eller några av NO-ämnena beroende på årets tema. Förberedelserna till presentationen kan med fördel utföras på svensklektionerna, eftersom det innebär en hel del skrivande och slutligen en muntlig presentation. Jobbet med roboten är naturligtvis teknik, men också matematik och det krävs även en skriftlig dokumentation. Marknadsföringsuppgiften kanske är den bredaste uppgiften där det ska skrivas, fotograferas, formges affischer, kanske filma, göra en PowerPoint m.m.

 

Mer information

Här kan du ladda ner LAGLEDARHÄFTET och mycket annat information som berättar om vad FIRST LEGO League är.

Här hittar du SKOLVERKETS LÄROPLAN OCH KURSPLANER, LGR 11

Tillbaka upp


FIRST LEGO League i Östersund arrangeras av TEKNIKLAND, Optands flygfält, 831 92 Östersund. Reception: 063 - 140 550. Direktnummer 063 - 140 550. E-post: henrik.berg@teknikland.se